Skrevet af den

Smart Home: Snak med dine enheder

Amazon Echo Dot - Makeable

I dette blogindlæg ser vi nærmere på smarte enheder og deres anvendelsesmuligheder, og så kommer vi lidt nærmere ind på et nyt og stort område, som vi ser en stor interesse for: Løsninger, der integrerer app med hardware.

”Alexa, play Bruce Springsteen”. Sådan kunne det sagtens lyde hjemme hos en af medarbejderne hos Makeable.

I julegave har alle nemlig fået en Amazon Echo Dot, eller bare Alexa, som vi kalder hende. Alexa kan tage imod ordrer og udføre dem.

Hun kan for eksempel stille et vækkeur, fortælle om vejret, spille musik gennem Spotify og komme med oplysninger om personer, steder og trafik. Derudover kan hun styre andre enheder på hjemmets netværk – f.eks. de intelligente LIFX-pærer, som i øvrigt udgjorde den anden halvdel af årets julegave til os alle her i Makeable .

Kort sagt minder Alexa om Apples hjælpefunktion, Siri, men rummer flere aspekter og større anvendelsesmuligheder.

Internet of Things i det 21. århundrede

Alexa er en del af det, vi inden for tech-branchen kalder Internet of Things (IoT). Internet of Things er egentlig et ældre begreb, som stammer helt tilbage fra 1990’erne, men som stadig er super relevant – måske nu mere end nogensinde.

Kort fortalt gør Internet of Things hverdagens elektroniske apparater intelligente ved at indsamle information online eller på netværket, eksempelvis ved talegenkendelse, og behandler samt omsætter efterfølgende informationerne til brugbar viden, som kan hjælpe brugerne.

Der er uendeligt mange muligheder for at omdanne en enhed til Internet of Things, og vi ser da også i stigende grad interesse for at gøre netop dette. De forskellige enheder benytter som oftest WiFi, Bluetooth eller RFID-læsere til at indsamle og aflevere data fra og til brugeren. Det betyder også i et udviklerperspektiv, at det i højere grad gør det muligt at udvikle en app, som styrer dem.

Allerede nu kan alt fra røgalarmer, termostater, badevægte og kogegrej til højtalere og overvågningssystemer være intelligente og gøre livet nemmere for brugerne.

Et eksempel på en smart enhed er Samsungs luftvarmepumpe Smart 9. Ved hjælp af en app, som modtager og sender informationer til det indbyggede wi-fi i varmepumpen, kan du kontrollere varmen og eksempelvis starte varmepumpen, når du kører hjem fra arbejde.

Både Apple og Google har i øvrigt lanceret smarte enheder, som kan hjælpe med at gøre dagligdagen meget nemmere for brugerne.

Hardware og app skal spille sammen

Som vi skrev i vores juleblogpost, har vi i løbet af 2016 oplevet en stigning i projekter, hvor hardware og apps skal spille sammen.

Et af de ovennævnte projekter indeholder et par ombyggede virtual reality-briller, som i samarbejde med en app udviklet hos os har til formål at diagnosticere øresten og virus på balancenerven. Vi kan endnu ikke gå mere i dybden med denne case, men derimod slå fast, at det kun er toppen af isbjerget.

Som mulighederne for integration mellem apps og hardware bliver større, bliver idéerne også mangedoblet, og vi glæder os over denne udvikling.

Udfordringer ved smart devices

Selv om smarte enheder kan hjælpe brugere i hverdagen, er der også nogle udfordringer og problemstillinger, som vi bliver nødt til at have med i overvejelserne.

Privatliv kontra overvågning er eksempelvis et af de dilemmaer, som opstår, når man har med smarte enheder at gøre. Netværkssikkerhed er et andet område, der kan være problematisk.

Smarthome - tal med dine enheder - Makeable
For i hvor høj grad er Alexa med på en lytter derhjemme, når den konstant skal være online og klar til at modtage ordrer? Hvis svaret på det er ”hele tiden”, kan Alexa hjælpe til at opklare en mordsag, som kører netop nu i USA.

Og det er netop her, dilemmaet opstår: Skal vi sætte vores privatliv på stand by, hvis det kan opklare mord?

Til trods for alle udfordringerne ved smart devices ser vi – tech-nørder, som vi nu er – store fordele ved at gøre livet lidt lettere, smartere og sjovere ved hjælp af intelligente enheder.

I vores optik bør vi udnytte og videreudvikle de tekniske muligheder, der findes. Hvorfor ikke være på forkant af udviklingen og dermed være med til at sætte standarden?

Vi kan også hjælpe jer

Det var altså ikke en tilfældighed, at julegaven i 2016 blev en Amazon Echo Dot.

Dels er det en sjov gadget, men derudover er det vigtigt for os at holde os opdaterede på nye teknologier, så vi kan være så meget på forkant som muligt.

Vi har da også allerede oprettet en #Alexa-channel på kommunikationsværktøjet Slack, hvor vi dagligt udveksler fif og idéer til nye features, som for eksempel kan bygges ved hjælp af Raspberry Pi.

Vi tager også gerne en snak med jer, hvis I har en idé til en app, der skal bygges ud fra et stykke hardware.