Native eller hybrid app

Vi anbefaler native appudvikling – og vi fortæller gerne hvorfor!


Hvilke app-løsninger findes der?

Når du skal have udviklet en app, findes der 3 løsninger, du kan vælge imellem: Native app, hybrid app og web-løsning. Bliv klogere på de forskellige appløsninger her. Se også vores visuelle overblik over forskellen mellem native app og hybrid app længere nede.

Hvad er en native-løsning?

Native-løsninger er apps, der er udviklet til én bestemt type platform – f.eks. iOS eller Android. Skal appen udkomme på iOS og Android skal altså arbejdes i to kodebaser: Én kodebase til iOS (i programmeringssproget Swift) og én kodebase til Android (i programmeringssproget Kotlin) og der er altid fuld adgang til enhedernes hardware samt de nyeste funktioner i iOS/Android.

Hvad er en hybrid løsning?

Hybrid-løsninger er apps, der benytter en kombination af app og webteknologi. Fx. React Native, Xamarin, Flutter eller Cordova. Hybrid apps kaldes også cross-platform apps. I en hybrid app udvikles app’ens kildekode i ét sprog, som dernæst bliver “maskinoversat” til en iOS- eller Android app. Udviklingen af app’en sker gennem webteknologi uden hensyntagen til de enkelte platforme (iOS og Android).

Hvad er en web-løsning?

En web-løsning er den mest simple løsning, da det i princippet “bare” er en responsiv hjemmeside, der er udviklet, så den fremstår mere brugervenlig, når den vises på tablet og smartphone. En web-løsning fungerer på alle platforme, men er ikke en rigtig app, og vil derfor ikke være at finde i Apple App Store og Google Play Store. Datamæssigt at der også nogle lagringsmæssige begrænsninger.

 

Hvorfor anbefaler vi native appudvikling?

Det er ingen hemmelighed, at vi hos Makeable foretrækker native løsninger. Dette skyldes, at vi i bund og grund synes, at det er et bedre “stykke værktøj”. Det er simpelthen en bedre løsning både teknisk, forretningsmæssigt og for brugeren. Derudover er denne tilgang mere holdbar på den lange bane.

Af samme grund rater native apps som regel også meget højere i Apples App Store og Google Play Store.

Nedenfor kan du blive meget klogere på forskellen på native apps og hybrid apps og læse mere om, hvorfor vi anbefaler native appudvikling.

Fordele ved native apps

Med native udvikling er performance i top og udnyttelsen af enhedens hardware optimal. Det giver altid det bedste resultat og er det sikreste valg, da der er fuld adgang til enhedernes hardware og altid adgang til de nyeste funktioner i enhedernes software/operativsystem (iOS/Android).

Hvis en app benytter hardware eller kommunikation med ekstern hardware som omdrejningspunkt, vil en native app give muligheden for at udnytte 100% af dennes potentiale. I modsætning hertil vil en hybrid app ikke uden uhensigtsmæssige tilpasninger kunne interagere med ekstern hardware.

Tadaa

Ulemper ved native apps

Eneste ulempe der i vores optik er ved native-løsninger er tid og budget. Native kan tage lidt længere tid at udvikle. Omvendt slipper du for, at der senere hen udvikles yderligere (native) elementer, hvilket ofte er tilfældet ved en hybrid app.

Derudover er det som regel nemmere at finde én person til at udvikle det hele ved en hybrid app, mens du ved native som regel har én person der er specialiseret i Android, og én der er specialiseret i iOS. Der skal altså flere udviklere med i processen. Her kan der så argumenteres for værdien i ikke at placere det hele ved et enkelt individ i forhold til det faglige niveau af den færdige app løsning.

Ved at bruge specialiserede udviklere får du desuden en app, der i højere grad overholder platformens standarder, fordi udviklerne kender disse. Der er på mange områder stor forskel på hvordan en app bør opføre sig på hhv. Android og iOS.

Fordele ved hybrid apps

Hybrid løsninger er som regel billigere end en native løsning. I hvert fald på den korte bane. Derudover kan du sætte et mindre team/en enkeltperson på opgaven, da samme ressource(r) varetager opgaven til begge platforme – så længe der ikke skal udvikles native elementer ind i den hybride app, hvilket er tilfældet for de fleste hybrid løsninger før eller siden. Her kan det selvfølgelig ses som en fordel, at muligheden for at tilknytte native moduler overhovedet er der.

Hybride løsninger er oplagte til mindre projekter og prototyper, der stiller mindre krav til app’ens ydelse.

Ulemper ved hybrid apps

Når en hybrid app er udviklet, kan den afvikles på både Android og iPhone. For at kunne håndtere begge systemer, gør den brug af et ekstra ‘oversættelses-lag’ der dikterer over for de to apps, hvad de må og skal. Der vil derfor blive inkluderet en ekstra, unødvendig afhængighed i app’en, som både på kort og på lang sigt kan give udfordringer for den forestående udvikling, fremtidige drift og vedligeholdelse af app’en.

Af denne grund performer en hybrid app ikke så godt som en native app, og der vil være begrænsninger i forhold til adgang til enhedens hardware. En hybrid app er desuden afhængig af 3. parts software som f.eks. Adobe. Det kan give ulemper, når appen skal driftes, og når Apple og Android opdaterer deres operativsystemer

Derudover er de hybride udviklingssprog udviklet i store virksomheder, som primært har haft til formål at få udviklet apps til at drifte egne produkter. Af samme grund er interessen der heller ikke i at udvikle funktionaliteter, der ikke er til fordel for egen platform. Som eksempler kan nævnes:

 • React Native udviklet af Facebook til egen platform
 • Xamarin er udviklet af Microsoft til egen platform
 • Flutter er udviklet af Google til egen platform.

Desuden baserer hybrid værktøjer, til trods for at React har “native” i sit navn, sig på webteknologi og ikke app-teknologi. Hvis app’en får behov for at bruge en funktion, der endnu ikke er support for i den hybride platform, så skal der udvikles native iOS og Android kode, og her kommer hybrid-udvikleren hurtigt til kort.

Det samme gælder, når der skal integreres med tredjepartsservices. Langt de fleste tredjepartsservices udvikler kun SDK (udviklingskits/værktøjer) til native iOS og Android. Du kan derfor ikke bruge deres udstillede SDK’er, før der er udviklet en oversætter til det valgte hybrid-sprog.

Ofte skal en nativeudvikler alligevel inddrages

Som udgangspunkt bør du altid se en ren hybridløsning som muligheden for at kunne benytte laveste fællesnævner på de to platforme, forstået på den måde, at hvis noget kun er tilgængeligt på den ene platform, eksempelvis NFC-læsning eller lignende, så vil du ikke kunne benytte dette i en hybridløsning, da det skal være tilgængeligt på begge platforme.

Du kan dog vælge at inddrage noget native udvikling som “overbygning” på din hybridløsning for at give mulighed for specifikke platforms-muligheder. Ved at gøre dette, vil en nativeudvikler skulle inddrages og herved mindskes den besparelse, som hybrid udviklingen har givet. Ligeledes øges kompleksiteten, hvilket påvirker driftsikkerheden.

Forskellen på native apps og hybrid apps

3 løsninger som Makeable har leveret som native apps:

 • dol-sensors

  App til kommunikation med verdens største leverandør af sensorer i landbrugssektoren via NFC.
  I denne løsning var det vigtigheden i at kunne kommunikere med ekstern hardware samt muligheden for at kunne supportere alle fremtidige typer hardware, der understøttede beslutningen om at vælge native udvikling. Se hele casen her.

 • FTZ

  App til optimering af processer på mere end 1.000 autoværksteder i hele Norden.
  Vigtigheden af at have en app, der reagerer hurtigt, har intuitiv navigation og har bred support på ældre enheder gjorde, at valget faldt på en native løsning. Se hele casen her.

 • MetriCorr

  App til konfiguration af ekstern hardware via Bluetooth.
  Kunden ønskede mulighed for at kunne udvikle nye typer hardware og kommunikationsformer og stadig sikre, at samme app og kodebase kunne anvendes og videreudvikles.
  Kundens brugere spænder desuden bredt i IT-erfaring og alder. Derfor er det vigtigt at have en app, som er nem og intuitiv at anvende – også på de mere specielle, ældre enheder. Derfor faldt valget på en native løsning. Se hele casen her.

Interesseret?
Bliv ringet op af Mads

(CEO, partner)


Tak, vi kontakter dig hurtigst muligt. + følg os på LinkedIn
Kontakt os

Hvorfor fravælge en hybrid løsning?

Begrænsning ved en hybrid app

Som nævnt udvikler vi også hybride apps her hos Makeable, men fælles for de løsninger, hvor vi har anbefalet en hybrid løsning er, at det har været begrænset til projekter, der enten har:

 • Et kortsigtet fokus
 • En stram økonomi i første version, hvorfor man bevidst vælger at lave en app, som man ikke ønsker at videreudvikle på på lang sigt
 • En løsning, som man ikke vil garantere drift på i mere end 1-2 år.
Native eller hybrid app udvikglin

Erfaring med hybrid, der har ført til native

Vi har været involveret i flere projekter, hvor kunden ønskede at anvende en hybrid platform, hvor vi rådgav kunden til at vælge en native løsning pga. projektets kompleksitet, driftsikkerhed mv.

I nogle tilfælde har kunden holdt fast i ønsket om en hybrid løsning og vi har derfor takket nej til opgaven. I flere af disse tilfælde er kunden vendt retur efter lancering af deres hybrid løsning, og har ønsket ny udvikling af en native løsning hos os.

Afklaring og konceptualisering

Hvorfor skiftet fra native app til hybrid app kan være en dårlig idé

Bankdata leverer en fælles app-platform til otte danske banker bl.a. Jyske Bank, Sydbank og Ringkjøbing Landbobank. Disse bankers app har været en meget populær og rost app baseret på native teknologi.

Henover sommeren 2021 har Bankdata relanceret alle disse bankers netbank app som en hybrid løsning. Denne relancering har resulteret i en markant dårligere app, som generelt giver en sløv brugeroplevelse sammenlignet med den native app, som brugerne tidligere har været vant til.

Nedenstående anmeldelser fra App store taler for sig selv.

Djurslands Bank – Native app anmeldelse før de skiftede til hybrid teknologi

Djurslands Bank – Hybrid app anmeldelse som den ser ud i dag

Flest native apps i top 100

Langt de fleste af de apps, der ligger i top 100 i hhv. Apple App Store og Google Play Store, er udviklet i native teknologi. Brugerne er derfor vant til den native oplevelse og ikke oplevelsen fra hybrid apps. Af samme grund vælger langt de fleste større virksomheder at få udviklet deres app som en native app.

Undtagelserne her ses primært iblandt dem, som har deres eget hybride udviklingssprog, som Facebook, Google og Adobe, der bygger apps i deres eget hybrid sprog, som nævnt tidligere.

Budget

En native app kræver ofte et højere budget, sammenlignet med en hybrid app. Det skyldes, at en native app er den mest ressourcekrævende løsning at udvikle.

En hybrid app kræver et budget som ofte er lavere end budgettet for en native app. Dette skyldes at udviklingen af en hybrid app er mere ressourcekrævende end en web app, men mindre ressourcekrævende end en native app.

Budget appudvikling

Performance

Med en native app opnås optimal performance og app-følelse, da en native app er udviklet specifikt til en bestemt platform. Fordelen ved dette er, at app’en er integreret i enheden og de forskellige elementer kan preloades og dette giver brugeren en hurtigere og mere flydende oplevelse. En native app er ikke afhængig af internetadgang for at kunne indlæses.

Med en hybrid app opnås stort set optimal performance. Hybrid apps er ikke udviklede specifikt til bestemte platforme, og man kan derfor ikke fuldt udnytte preloading af app’ens elementer. En hybrid app er ligeledes ikke afhængig af internetadgang for at kunne indlæses.

Appudvikling - effektiviser virksomheden

Distribution

Både native app og hybrid apps hentes og installeres via Apple App Store eller Google Play. Derudover findes der er et hav af metoder til at distribuere apps til test, før de udgives offentligt i de to stores – det kan vi fortælle meget mere om.

App Store

Har du brug for hjælp til at vælge app løsning?

Hos Makeable har vi over 10 års erfaring i at levere både native og hybride apps.

Vi sætter os altid grundigt ind i den forretningsmæssige betydning for det enkelte app-projekt i forhold til kunder og virksomhed, og hjælper således til at vælge den rigtige og mest holdbare app-løsning – både på den korte og lange bane.

Er du i tvivl om hvilken løsning, der passer bedst til din virksomhed? Giv os et kald eller udfyld nedenstående formular, og vi kontakter dig.

Start dialogen, ring på:

70 70 17 47
kontakt@makeable.dk

Eller bliv ringet op


Tak, vi kontakter dig hurtigst muligt. + følg os på LinkedIn
Kontakt os