Skrevet af den

Kotlin til Android: Skal Java udskiftes?

Kotlin Android Udvikling

Kotlin er udnævnt af Google som nyt officielt sprog til Android-udvikling, som et alternativ til Java. Men er det tid til at skifte verdens mest udbredte programmeringssprog ud?

Den 17. maj 2017 annoncerede Google på deres årlige Google I/O-konference, at de yder first class support for programmeringssproget Kotlin. Det betyder, at sproget kan bruges til at programmere til Android enheder på lige fod med Java.

Kotlin versus Java

Der er flere grunde til, at Kotlin er værd at bruge tid på.

Java blev udviklet før mobiltelefonernes indtog, og er dermed ikke tiltænkt udviklingen af mobile applikationer. Som Android udvikler har det ikke altid været den letteste opgave at udvikle i Java, og det ser ud til at Kotlin kan råde bod på det.

Først og fremmest er Kotlin simplere end Java, uden at det er nødvendigt at gå på kompromis med kvaliteten. Der skal bl.a. skrives færre kodelinjer, og som det kan ses i den overskuelige oversigt på denne side, er det generelt mindre komplekst at skrive basiskode. Det tegner godt.

Ud med det gamle, ind med det nye?

Der er ikke sket så mange større overgange indenfor de primære programmeringssprog til app-udvikling. Der er dog ét foregangseksempel som Java-Kotlin overgangen kan ske at efterligne.

Programmeringssproget Swift til iOS blev lanceret i 2014. Tilsvarende lanceringen af Kotlin så blev Swift lanceret som et mindre tungt alternativ til det ældre Objective-C.

Objective-C er fortsat supporteret af Apple i dag, og man kan altså sagtens stadig udvikle i Objective-C. Apple anbefaler dog, at man anvender Swift til nyudvikling. Hvorvidt de vil stoppe med at supportere Objective-C – og eventuelt hvornår – vides ikke.

Det vi ved er dog, at blot 14 måneder efter Swift blev introduceret, var det mere populært end Objective-C. Mange spår samme skæbne for Java selvom Android fortsat supporterer Java og de to programmeringssprog er fuldt kompatible.

Kotlin til Android

Kilde: Realm.io

Grafen herover viser fordelingen af, hvilke programmeringssprog mobiludviklere verden over har anvendt siden april 2016.

Som vi kan se, bliver Kotlin brugt af flere og flere udviklere, mens Javas popularitet er faldende.

Det er dog fortsat Java, der er det klart mest udbredte programmeringssprog inden for mobiludvikling. Folkene bag mobilplatformen Realm forudsiger, at Javas markedsandel vil fortsætte med at falde og i slutningen af 2018 vil det nærme sig en 50/50 fordeling af udviklere, der bruger Java og Kotlin.

Kotlin til Android

Kilde: Realm.io

Ligesom iOS-udviklere i stigende grad skifter over til at udvikle iOS apps i Swift, forventes det også at Android udviklere, inklusiv os selv her i Makeable, vil begynde at udvikle i Kotlin frem for Java.

Vi er faktisk allerede i gang med vores første Kotlin-projekt.