NFC og app udvikling

Hvad er NFC, og hvorfor er teknologien fed at bruge i apps? 


Hvad er NFC?

Du har sikkert allerede brugt NFC teknologien, når du betaler kontaktløst eller når du scanner dit pas for at opsætte MitID- eller kørekort app’en. Det er alt sammen via NFC. Men hvad er NFC, og hvorfor er teknologien fed at bruge i apps?

NFC står for Near Field Communication og er en netværksteknologi, der gør det muligt at forbinde og udveksle data, når to enheder med NFC-teknologi holdes tæt på hinanden. En NFC chip kan ligge “i dvale”, men bliver aktiveret, når en NFC-læser er inden for 5-10 cm.

Teknologien har eksisteret i forholdsvis mange år, og særligt smartphones har gjort stor brug af NFC, som har skabt helt nye muligheder for hurtig udveksling af data mellem kompatible enheder.

Fordele ved NFC

  • Når et NFC tag aktiveres, kan enheder dele/modtage en mindre mængde data
  • NFC kommunikation bygger på en standard og kræver ingen parring eller lignende, hvilket sparer udviklingstid
  • Et passivt NFC tag bruger ingen strøm og har ingen batterier, da den er i dvaletilstand indtil den aktiveres – strømmen får den fra enheden, der aktiverer tagget
  • Mange enheder kan emulere opførslen fra et NFC-tag, hvilket giver den mest energibesparende form for trådløs kommunikation på tværs af enheder.
  • NFC er i konstant udvikling og bliver hele tiden bedre og mere effektiv.
hvad er nfc? NFC chip

NFC og smartphones passer godt sammen

Det er helt oplagt at bruge NFC i apps, særligt fordi softwaren i nyere iPhone og Android enheder har indbyggede NFC antenner  – de er med andre ord klar til at scanne, læse og skrive til NFC tags. Og siden en sådan tag ikke kræver strøm (udover det, der opstår via induktion) kan NFC sættes på alverdens fysiske enheder og “vækkes til live”, når de bliver brugt.

hvad er NFC teknologi?

Hvad er forskellen på NFC chips og tags?

Når man taler om NFC, så er der altid to forskellige enheder i en udveksling af data:

  • den enhed, der læser/skriver data, f.eks. en telefon
  • den enhed, der bliver læst fra eller skrevet til

Sidstnævnte er ikke altid et passivt NFC-tag, men kan også være en elektronisk enhed, som via en NFC-chip (og en antenne) kan emulere et NFC-tag. Dette gør det muligt for tagget at være “levende” og skifte indhold og opførsel – uden det kræver en ekstern læse/skriveenhed i nærheden af tagget. Funktionen kan eksempelvis bruges til at overføre en konfiguration fra en mobil app til en elektronisk enhed.

App’en skriver så en konfigurationen til den elektroniske enheds emulerede NFC-tag, og når dette er gjort, så læser den elektroniske enhed konfigurationen fra det data, som blev leveret via NFC.

NFC chip tag

Er NFC en sikker teknologi at bruge?

Ja, NFC er absolut godkendt og sikkert at bruge uanset formål. Netop derfor bruges det også som betalingssystem på smartphones. Det elektromagnetiske felt, der genereres, når du bruger teknologien, er så lille (5-10 cm) at ingen mennesker omkring os i fx køen i supermarkedet ville kunne få adgang til de data, der overføres.

Derudover kan NFC-tags sikres på flere måder, så det kun er bestemte enheder og/eller apps, der kan læse/skrive til dem.

Tags kan eksempelvis gøres skrivebeskyttede, så der ikke kan skrives data til dem efter de har forladt fabrikken. En anden mulighed er at sætte et tag op, så du kun kan skrive til det, hvis du har det rette kodeord.

Du kan også sætte et tag til at være inaktivt – og dermed usynligt for alle andre NFC-enheder – indtil en enhed med den rette “aktivér”-besked, kommer i nærheden af den, hvorefter tagget vil kunne aflæses. Enheder uden den rette besked vil slet ikke kunne se, at der er et tag.

Bred anvendelse af NFC teknologi

NFC har et hav af muligheder, og da teknologien er i konstant udvikling, tror vi kun, vi har set toppen af isbjerget. I nogle lande bruges NFC eksempelvis til at identificere borgere på borgerservice, identificere folk på arbejdspladser eller besøgende i forlystelsesparker.

Ligeledes er der allerede bilproducenter, der arbejder med at bruge smartphones til at låse biler op ved brug af NFC teknologien.

NFC teknologi

Vi har mange års erfaring med NFC

Hos Makeable har vi i vores app-løsninger benyttet NFC i flere år – og vi er fortsat meget begejstret for de muligheder, teknologien giver vores kunder. Vi har arbejdet med NFC og apps til skadedyrsbekæmpelse, afspilning af lyd, sensorer, forbrugsvarer og meget andet.

Se en af vores cases her, hvor NFC bruges i en fælde til at effektivisere bekæmpelsen af skadedyr.

Du kan også læse om app udvikling ved Makeable.

Interesseret?
Bliv ringet op af Mads

(CEO, partner)


Tak, vi kontakter dig hurtigst muligt. + følg os på LinkedIn LinkedIn
Kontakt os