Skrevet af den

En smagsprøve på hvad kunstig intelligens (AI) kommer til at betyde

Vi findes ikke

Kig godt på disse mennesker. Har du set dem før? Nej, det har ingen. De findes nemlig ikke.

Billederne er skabt på websitet ThisPersonDoesNotExist.com, som automatisk genererer et fotorealistisk portræt af et menneske. Prøv bare at refreshe et par gange.

Websitet benytter open source, kunstig intelligens-teknologi fra Nvidia. Det er meget imponerende. Tænk hvad det kan betyde for spil-industrien, som nu kan generere 100% unikke og realistiske personer on-the-fly. Vi er i øvrigt heller ikke langt fra at, at både biler, dyr og møbler kan genereres på samme måde – altså en komplet unik men kunstig virkelighed.

Fantastisk teknologi med dystre muligheder

Men tænker man lidt efter, er det også ret skræmmende. For hvad kommer det egentlig til at betyde, at alle kan generere sådanne billeder.

Kan terrorister sprede skræk og rædsel gennem optagelser og billeder af grusomme ting, som aldrig er sket?

Kan man forestille sig, at scammere og fake news får kronede dage, at det ikke længere er besværligt at generere falske profiler?

Tidligere blev disse triste mennesker nødt til at finde og stjæle ægte billeder og bruge dem uden tilladelse, hvilket er strafbart. Derudover er det risikofyldt, da bl.a. Google tilbyder at lave en image search, hvor man ved at uploade et billede, kan se hvor det ellers er benyttet online.

Fake news båret af falske profiler

Med ThisPersonDoesNotExist og videreudviklingen af teknologien bag (som er i fuld gang), bliver det meget nemmere for de såkaldte “Troll Factories” at masseproducere konti på sociale medier, som kan sprede skadelige budskaber. Samtidig bliver det endnu sværere for de store sociale medier at afsløre falske profiler, hvilket langt hen af vejen også sker automatisk.

I perioden oktober 2017 – oktober 2018 fjernede Facebook intet mindre end 2,8 milliarder falske profiler. Det er flere profiler, end der totalt set er af aktive (ca. 2,4 mia.) Facebook vurderer desuden, at 3-4% af de aktive brugere i dag er falske. Men de ved det jo ikke præcist, for så havde de fjernet dem. Tallene stammer fra Facebook selv.

Facebook fake acco

Hvad bliver det næste?

Lige nu arbejder de helt store tech-virksomheder såsom Nvidia, Facebook og Google intensivt med denne slags teknologi.

Slutmålet er at udvikle en kunstig intelligens, som kan skabe 100% virtuelle verdener – måske i VR – istedet for at skulle designe og udvikle noget afgrænset.

Når det lykkes, ændres spillereglerne for en lang række brancher, ikke mindst inden for gaming, hvor spilleren sendes ud i en uendelig og altid unik verden. Pornobranchen venter også i spænding.

Mere lavpraktisk kan teknologien bruges til generering af billeder og video til design af enhver slags. Det kan bruges af reklamefolk, arkitekter, ejendomsmæglere, til prototyper og meget, meget andet.

Kunstig intelligens (AI) kommer buldrende nu – på godt og ondt. Herfra vil vi hele tiden blive præsenteret for nye fantastiske og gavnlige anvendelsesmuligeder. Men også det absolut modsatte.