Skrevet af den

Fordele og ulemper ved forkortede links

Du husker måske TinyURL fra 2002 – den første rigtigt populære service til at forkorte dine links. I dag findes der hundredvis af lignende services, som tilsammen administrerer sammenhængen mellem millioner af forkortede og originale links. Du er sikkert allerede godt i gang med at dele dit indhold gennem forkortede links – men har du også tænkt over, hvilke fordele og potentielle ulemper det kan give?

Hvorfor forkorte links?

Kombinationen af lange semantiske URLs (urls-der-er-laesbare-for-mennesker.html), lange URLs pakket med variabler (?hl=da&ll=56.17&osv=mv) og massiv deling af links gennem sociale medier har givet et boom af URL shorteners – eksterne services som fødes med dit lange link og spytter et nyt, kort og unikt link ud.

Én af de mest populære URL shorteners er bitly, hvis korte links hver måned bliver klikket på milliarder af gange. URL shorteners er en helt almindelig del af internettet og i den grad kommet for at blive. Det har bl.a. Google skrevet under på med deres helt egen service, http://goo.gl, som i 2009 blev lanceret som konkurrent til den dominerende bitly. Et link forkortet med bitly kan f.eks. gå fra:

http://maps.google.dk/maps?q=makeable+aps&hl=da
&ll=56.172317,10.187781&spn=0.00697,0.017574
&sll=55.869147,11.228027&sspn=14.729573,35.991211
&vpsrc=6&hq=makeable+aps&t=m&z=17&iwloc=A

til bit.ly/mQrvke. Neat! Men hvilke fordele og ulemper er der så ved at dele dit indhold gennem forkortede links – eller opfordre andre til at gøre det?

Fordele ved at forkorte links

 1. Bitly statistik på et forkortet link

  Bitly-statistik på et forkortet link

  De er nemme at dele
  Den største fordel ved de korte links er, at de er nemme at dele – både for dig selv og for de modtagere, som eventuelt benytter copy/paste.

 2. De får budskabet til at fremstå tydeligere
  Har du begrænset plads til et budskab, kan et link på tre linjer mudre det hele ret alvorligt til.
 3. Du kan få statistik på dit korte link
  Mange af de mest populære services tilbyder en fin statistik, som bl.a. viser fra hvilke sites og hvorfra i verden linket generer trafik. På bitly kan du se statistik på alle links ved at skrive et + efter URLen, f.eks. bit.ly/mQrvke+

Ulemper ved at forkorte links

 1. Troværdigheden af linket afhænger af afsenderen
  Før der klikkes på et kort link, kan troværdigheden af linket udelukkende vurderes på afsenderen. Det fungerer som hovedregel fint, når linket deles gennem relationerne i de sociale medier. Men så snart dit link ender i et forum eller lignende, kan det hele virke mere mistænkeligt.
 2. Linket er ikke læsbart
  Links skal naturligvis skille sig ud fra det øvrige indhold på websites, så de er nemme at få øje på. Benyttes en link-tekst ikke vil en læsbar URL være mere indbydende at klikke på frem for et kort autogenereret link. Til de fleste nye browsere findes plugins, som viser oplysninger om det originale link, når musen holdes over et forkortet link. Mon ikke det bliver en standard feature i browserne på et tidspunkt. Har man god tid, kan man også bruge dette website til at gennemskue et link, før man klikker.
 3. Du er helt afhængig af servicen
  Forsvinder den service, hvorigennem alle dine korte links bliver administreret, kan det potentielt set have en rigtig grim effekt på din indgående trafik. Det samme er tilfældet hvis servicen bliver hacket og dine links pludselig hjælper andre med at sælge viagra. Riskoen for at en URL shortening service forsvinder er faktisk reel nok, f.eks. er det tidligere sket, at en service (u.nu) er blevet lukket af udbyderen, som ikke ville være relateret til en service, som blev brugt til at dele ulovligt indhold.
u.nu-servicen lukket af udbyderen

u.nu-servicen lukket af udbyderen

For at minimere risikoen for, at en URL shortening service pludselig forsvinder, så sørg for at benytte en etableret spiller, såsom bitly eller goo.gl. Hold dig fra de helt små kælderkodede services, som typisk også vil være dem, der kan finde på at bruge en forkert form for videresending, der ikke gavner søgemaskineoptimeringen. (302-redirect frem for den korrekte 301-redirect).