Skrevet af den

Drop CAPTCHA’en

Spam og spam-robotter skal så vidt muligt undgås – ingen tvivl om det. Men CAPTCHA’en bør ikke udgøre din foretrukne forsvarsstrategi. En CAPTCHA er alt andet end brugervenlig og har bl.a. en afskrækkende effekt, der gør, at flere vil vende om, allerede før de forsøger at knække koden. Så drop CAPTCHA’en, sæt brugerne i første række og bekæmp robotterne på anden vis.

CAPTCHA-hva’ for noget?

Begrebet CAPTCHA er lidt mere end 10 år gammelt og står for Completely Automated Public Turing Test To Tell Computers and Humans Apart.

Det er den lille test, som du sammen med udfyldelsen af nogle formularer blive tvunget til at tage, så hjemmesiden/computeren bag kan afgøre, om du er en grum spam-robot eller et velmenende menneske. Derfor er CAPTCHAs også kendt som omvendte Turing tests, da det her er maskinens tur til at afgøre, hvem der faktisk har afsendt dataet.

Problemet med CAPTCHAs

Eksempel på CAPTCHA

Eksempel på CAPTCHA

Som om den slaviske udfyldelse af online formularer på hjemmesider ikke kan være irriterende og besværlig nok i forvejen, så indeholder mange af formularerne – som prikken over i’et – også en lille CAPTCHA til sidst. Det skal jo ikke være alt for nemt at opnå det, som alle involverede parter faktisk gerne vil have, at brugeren får sendt formularen.

Selvfølgelig er CAPTCHAs ikke indsat for at irritere brugerne. De er nærmere indsat for at undgå at virksomheden bag selv bliver irriteret af spam. Men set ud fra dette synspunkt så er CAPTCHAs højst sandsynligt ikke den bedste forsvarsstrategi.

Helt overordnet bør formularer være så nemme, korte og hurtige at udfylde, som overhovedet muligt. Er der i virkeligheden ikke behov for et givent felt, så fjern det. Er der i virkeligheden ikke behov for en formular, så fjern den. Så slipper du også for at finde ud af, hvordan du forhindrer de altædende spam-robotter i at mæske den i sig efterfølgende.

Svær CAPTCHA

Denne CAPTCHA tager nok lidt mere end 10 sekunder at løse.

Det tager i gennemsnit 10 sekunder for en bruger at løse en CAPTCHA. Det lyder måske ikke af så meget, men jo længere tid det tager at udfylde en formular, jo flere vil vende om undervejs. Faktisk opgiver mange brugere på forhånd, hvis blot en formular synes lang og kompliceret – også selvom den i virkeligheden ikke er det.

Og det er faktisk de to største problemer med CAPTCHA’er. De øger sværhedsgraden og størrelsen på din formular – og dermed øges risikoen for, at det ikke kun er robotterne, der giver op.

Bottom line

Før du vælger at bruge en CAPTCHA, skal du vide, at den har en afskrækkende effekt, kan forhindre brugerne i at opnå det, alle er interesserede i. Den kan ikke læses af skærmlæsere og dermed folk med synsbesvær og så tvinger den brugerne til at bruge endnu mere tid. Uanset hvad bør en CAPTCHA være en af de sidste udveje og selvfølgelig først implementeres, når du ved, om du faktisk har et problem med spam.

Alternativer til CAPTCHAs

Her finder du en liste af alternativer til CAPTCHA. Det kan være en idé at starte med listen oppefra, og se om f.eks. Akismet ikke løser 99% af problemet, før du fortsætter.

 • Akismet
  Akismet er en for brugeren skjult web service, som automatisk vurderer, om det der afsendes, er skrevet af mennesker eller robotter. Den er meget effektiv til at stoppe bl.a. kommentar-spam, og så er den gratis til privat brug. Vi bruger Akismet til at håndtere kommentarer her på bloggen, og vi har ikke set en eneste spam-besked – endnu.
 • Kreative tekniske løsninger
  Spørg dine udviklere, hvad I kan gøre for at afsløre robotterne, uden brugerne bliver generet af det. Det kan eksempelvis være at vurdere afsenderen på baggrund af tidsforbrug eller bestemte tekniske kendetegn, benytte JavaScript til afsendelsen, opfinde jeres eget pointsystem eller lignende.
Drag to submit

Sådan afsendes en formular på theymakeapps.com

 • Små spil eller opgaver
  Opfind og integrer et lille spil i formularen, som kun mennesker kan løse. Det kunne være at lave en alternativ måde at afsende formularen, ligesom de f.eks. bruger på theymakeapps.com.
 • Logiske spørgsmål
  Stil et nemt, logisk spørgsmål, som robotter ikke har en chance for at vide. Sørg eventuelt for at acceptere lignende svar på samme spørgsmål.