Skrevet af den

Aarhus Kommune satser på Open Data

IT-Forum Midtjylland og OpenData Aarhus stod i går for et arrangement om Danmarks første Open Data-platform – ODAA – med offentlige datasæt fra Aarhus og omegn. På arrangementet fortalte en række oplægsholdere om mulighederne med åbne data. Herudover blev Makeable kåret som vinder af en konkurrence, hvor der skulle udvikles en mobil-applikation med afsæt i et offentligt datasæt.

Hold øje med de åbne data

IT-forum Midtjylland og ODAA

Ambitionen med ODAA er, at de åbne data kan være med til at skabe vækst blandt virksomheder, som kan se mulighederne i de åbne data, og dermed skabe en række nye services.

Selvom Aarhus Kommune er en pioner i Danmark inden for åbne data, så har lande som USA, England og Australien allerede opnået en række imponerende resultater med åbne data. Potentialet i Danmark vurderes til årligt at være flere hundrede millioner kroner – allerede i løbet af de næste par år.

For selvom dataene er gratis og offentligt tilgængelige for alle, kan virksomheder skabe innovative services og tilbyde disse til borgere eller andre virksomheder som del af deres forretningsplan.

Og det er netop formålet med de åbne data, hvor alle vinder:

  • Virksomhederne skaber omsætning, hvilket gavner alle i samfundet
  • Det offentlige opnår store besparelser idet udviklingen af services varetages i det private erhvervsliv
  • Borgernes hverdag effektiviseres gennem aktuelle og innovative services

Open Data er i den grad spændende og fuld af potentiale – både til stand-alone services, eller som del af større løsninger. Hvis det har fanget din interesse, så læs mere om ODAA på odaa.dk og smartaarhus.dk.

Makeable vinder Open Data app-konkurrence

Som en del af arrangementet var der på forhånd af Aarhus Kommune blevet udskrevet en konkurrence, hvor man på baggrund af et offentligt datasæt døbt “Finurlige Fakta”, skulle udvikle den mest innovative mobile applikation. Du kan læse konkurrencebetingelserne her.

Vi deltog med vores iPhone applikationen – Finurlige Fakta: Opdag ny viden – som et sjovt fyraftensprojekt, hvor vi gik fra koncept til udgivelse i løbet af 10 dage.

Makeable vandt med et enstemmigt dommerpanel med følgende kommentar: “En æstetisk flot og velfungerende app, der ved ord alene gør det sjovt at browse fakta. Man flyver rundt i tagskyen og vælger random fakta. Der er gode muligheder for at dele sine favoritter på Facebook og Twitter.”

I applikationen kan man navigere rundt i en uendelig verden i tre lag af svævende nøgleord (med parallax-effekt) og vælge nøgleord for at læse et tilhørende finurligt, men veldokumenteret, fakta. Der er mulighed for at se kilde og afsender på hvert fakta, som kan deles med skærmbillede og tekst på Twitter og Facebook.

1. præmien udløste et symbolsk beløb samt muligheden for at tage dialogen med de biblioteker, der står bag datasættet, for sammen at drøfte de videre muligheder med applikationen.

Du kan gratis downloade Finurlige Fakta: Opdag ny viden til din iPhone her.